Varför har självdragsventilation så stora brister?

Självdragsventilation är en flera hundra år gammal ventilationstyp som helt styrs av utetemperaturen istället för människors behov av bra ventilation för en syrerik hälsosam bostad och återvinning av den dyra uppvärmningskostnaden.

  • Under vinterhalvåret när det är kallt ute pressar den kalla luften okontrollerat ut värmen ur alla skorstenar och självdragskanaler vilket överventilerar fastigheten. Detta ger hög uppvärmningskostnad samt ökar kallras, ljud och smuts från fönsterventiler.
  • Självdragsventilationen stannar på sommaren när det är lika varmt ute som inne vilket ger ingen eller dålig ventilation när vi som bäst behöver det.
  • Dålig ventilation på sommaren ökar risken för mögeltillväxt. Då sommaren håller mest fukt i luften är viktigt att ventilera ut detta, inte minst ur bostadens våtrum.
  • När det är varmare ute än inne tränger luften baklänges ner genom de smutsiga kanalerna vilket kan föra in föroreningar i bostaden. Dels från de smutsiga kanalerna samt från grannarnas lägenheter/kanaler.
  • Det är heller inte ovanligt att det finns asbest i gamla kanalsystem och detta vill man absolut inte ha in i bostäder. Clean-Air24 FTX hindrar detta och garanterar alltid rätt frånluftsflöde ur din bostads våtrum, wc och kök.

Största kostnaden för Brf:er och Fastighetsägare är uppvärmningskostnaden som ligger på flera hundrals tusen för en fastighet. Då värmen är avstängd under sommarhalvåret så är det lätt att förstå vad överventilation kostar under 6-7 månaders värmesässong samt vikten av att uppgradera förlegade självdragshus till modern ventilationsstandard med återvinning.

Clean-Air24 FTX ger komfort med syrerik ren tilluft till bostaden och eftersträvar hela tiden att jämna tilluftstemperaturen mot befintlig innetemperatur vilket ger ett jämnt och skönt inneklimat. När det är kallt ute förvärms tilluften och på sommaren när det är varmare ute än inne ger Clean-Air24 svalare tilluft och inneklimat.

Tilluft tas från taket och är betydligt renare än luft från gatan där bilar vispar runt avgaser, partiklar från dubbdäck och fordonens bromsar.

Clean-Air24 FTX hindrar kostsam överventilation, risk för mögel och minskar partikelföroreningar från avgaser, dubbdäck och matos.

Kontakta oss för konsultation eller boka tid för en kostnadsfri besiktning!

Tip & Råd

Problem med matos eller bristande ventilation? –kontakta oss för kostnadsfri rådgivning

En köksfläkts huvudsakliga funktion är att samla upp fett och driva ut matoset från spisen och köket och därmed också hindra att det sprids i bostaden. Utöver det suger köksfläkten också upp de stora mängder vattenånga som bildas vid kokning. Bad/Wc-rum är de fuktigaste utrymmena i en lägenhet och behöver bra ventilation Har du problem med matos eller bristande ventilation eller dylikt ring eller maila oss för kostnadsfri rådgivning.