Hemma hos Svante Feuk, kocken som huserar på anrika Restaurang Grodan vid Stureplan

”Jag älskar bacon och stekt fläsk. Det brukar ju bli en del os av det, men med Skorstensbolagets köksventilation Clean-Air24 försvinner det direkt.”

Svante Feuk, som till vardags arbetar som souschef på klassiska Restaurang Grodan på Grev Turegatan i Stockholm, står hemma i sitt eget kök på Norrbackagatan. Han är pappaledig och lilla Linnea tycker det är jättetråkigt när pappa ska prata med en frågvis farbror med anteckningsblock.

”Det är så här det funkar”, säger Svante och går iväg mot spisen med Linnea på armen.

Han drar på stekpannan på högsta värme, slänger i några korvskivor och cocktailtomater, och efter några minuter skulle väl ett kök i en sådan här fastighet med självdrag vara fullt av så mycket matos att det nästan skulle bli outhärdligt.

Men Svantes fläkt är igång. Den suger in matoset och bara någon minut efter att han tagit stekpannan av spisen kan man inte nosa upp ett spår efter hårdkörningen med stekpannan. ”Tacka Skorstensbolaget för det”, säger Svante och sätter sig vid köksbordet med Linnea.

Det är som om inget hänt i kockens eget kök. Inget av stekattacken känns i näsborrarna. Matoset, fettet och de skadliga partiklarna försvann snabbare än man kan säga ”brynt smör”.

I enlighet med Svantes önskemål byggde Skorstensbolaget ett fläktsystem där en X-24-ventil tar hand om det sista av matoset när fläkten stängs av.

”Det är stor skillnad jämfört med tidigare, som natt och dag”, säger han.

Självdragsventilationen begränsade matlagningen

Svante och hans sambo köpte lägenheten på Norrbackagatan i Vasastan i Stockholm 2013. Fastigheten är byggd 1906 och har självdragsventilation, en lösning som inte på långa vägar fungerar för en kock som är van att dra på
vid spisen.

”Jag älskar bacon och stekt fläsk, men min sambo förbjöd mig att laga det för att det stank så mycket. Då insåg jag att jag var tvungen att göra något”, säger han.

Svante byggde ett helt nytt kök, kontaktade sotare för att kolla ventilationskanalerna och fick sedan tips om att Skorstensbolaget kunde ordna bättre ventilation.

Calle Vinberg på Skorstensbolaget kom hem till Svante, gjorde en undersökning och påbörjade strax därefter renoveringen.

Helrenovering på två dagar

”Vi byggde om Svantes fina kolfilterfläkt, tog bort kolfiltren som bromsade luftflödet, anpassade anslutningen till rörsystemet och direktkopplade den på imkanalen. Vi tätade tegelstocken och installerade X-24-ventiler i kök och i ett tvättrum som saknade ventilation. På det sättet kan Svante nu både steka köttbullar och ventilera tvättrum på samma kanal och dessutom ha grundventilation i kök och tvättrum samtidigt. Två funktioner och tre anslutningar på en och samma kanal. Det tog två dagar”, berättar Calle Vinberg.

Nu kan Svante laga precis vad han vill hemma i sitt eget kök. Han behöver inte utesluta vissa rätter bara för att det blir för mycket matos. ”Jag steker bacon och knapersteker fläsk utan några som helst problem”, säger han. ”Jag kan dra igång stekhällen och grilla en maffig köttbit och… ja, fläktsystemet gör precis vad Skorstensbolaget lovade. Det är bara att köra.”

Utöver matoset från köket försvinner även fukten på wc och i tvättrummet med X-24 grundflödesfunktion i en lägenhet som tidigare bara hade traditionellt självdrag.

Kostnadseffektiv lösning

Sedan Svante blev pappaledig med Linnea har hunnit laga mycket mer mat hemma i sitt eget kök. Det kök som gjorts fritt från os av Skorstensbolaget. ”Det kostade inte mycket med tanke på vad vi fått”, säger Svante. ”Tycker man det är kul att laga mat är det väl använda pengar.”

Nu funderar Svante och hans sambo på att också göra lägenheten varmare och miljövänligare med förvärmd tilluft med hjälp av Skorstensbolagets system Clean-Air24 FTX.

”Jag är nyfiken på att återvinna det varma stekoset för att få in ren och varm tilluft i lägenheten. Att man samtidigt minskar kalldraget från fösterventilerna på vintern känns ju både skönt och helt rätt i tiden. Det blir nästa steg här.”