Gör din gamla kakelugn tät så att du kan elda igen

Har du en gammal fin kakelugn som du inte får elda i? En invändig renovering gör kakelugnen tät och säker att elda i igen. Vi renoverar utan att demontera kakelugnen, vilket är både snabbare, mindre stökigt och minskar risken för skador.

 

  • Snabbt och effektivt
  • Minimalt med stök och smuts i bostaden
  • Ingen risk för skador på kakelugnen
  • Rökkanalen i skorstenen kan vid behov tätas samtidigt

Varsam renovering av din kakelugn

Vi använder en följsam glidform som ger ett slätt och jämnt foder som tätar kakelugnen inuti. Formen lodas ned genom skorstenskanalen från taket där huvuddelen av arbetet genomförs. Kakelugnen behöver inte plockas isär och muras upp på nytt, vilket gör risken för skador mycket liten. Du slipper också smuts och stök i din bostad.

Behöver rökkanalen i skorstenen upp till taket också tätas gör vi det samtidigt. Sedan fogar vi om kakelugnen utvändigt, om det behövs, och putsar kaklet så att det blir så fint som möjligt.

När arbetet är klart kan du äntligen elda i din kakelugn igen. Hösten och vintern blir mycket mysigare när du kan njuta av en sprakande brasa inne i värmen!

Varför börjar en kakelugn läcka?

En kakelugn är oftast mycket tung och med tiden är det vanligt att den börjar luta lite in mot rummet. Även grova golvreglar kan ju svikta en aning efter några hundra år, vilket oftast betyder att golvet svackar lite mot mitten av rummet. Lutningen gör att det kan bildas sprickor i kakelugnen. En annan anledning till sprickbildning kan vara att man eldat för hårt i en kall kakelugn.

Vi renoverar kakelugnen invändigt med SafeSeal-metoden som ger en skonsam säker tätning. På utsidan fogar vi om och polerar kaklet.

Att öppna en plomberad kakelugn

Under lång tid fanns inget enkelt sätt att renovera läckande kakelugnar utan att behöva demontera och sätta om dem. Det kan också vara så att man inte velat kosta på eller stöka till med en renovering av läckande rökkanaler. Därför finns det gott om plomberade kakelugnar i Stockholm.

På Skorstensbolaget kan vi erbjuda samtidig kanal- och kakelugnsrenovering, utan vare sig demontering av kakelugnen eller håltagning för att renovera skorstenskanalen. Det mesta arbetet sker faktiskt från taket. Resultatet är en kakelugn som återigen går att använda och som ger en extra trivsel under mörka och kalla vintermånader.

Ersätta en kakelugn som rivits

Under 60- och 70-talet sågs kakelugnen som omodern och många kakelugnar revs ut. Om du renoverar en äldre bostad och hittar en gjuten platta under golvet intill en vägg,  så är det ett ganska säkert tecken på att en kakelugn stått där. Synd bara att den revs ut!

Om du skulle vilja installera en ny eller begagnad kakelugn på samma plats är det lyckligtvis ganska enkelt, eftersom skorstensstock och rökkanaler redan finns på plats.

Kontakta oss gärna om du vill få en bedömning av förutsättningarna i just din bostad!

Vill du veta mer eller få en offert?

Det kostar inget ställa en fråga eller be om en offert! Skicka oss ett meddelande med dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.

Kompletterande tjänster och produkter

Täta kanaler för trivsel och säkerhet

Undvik spridning av matos, rök och brandrisk via läckande kanaler. SafeSeal möjliggör ventilations- och skorstensrenovering utan smutsig håltagning i bostadsutrymmen. Arbetet utförs från skorstenstoppen, vilket minimerar störningar inne i lägenheterna.

Säkra skorstenar, tryggt och enkelt

SafeSeal förstärkningsgjutning räddar skorstenar som under lång tid varit utsatta för påfresningar av väder, vind, fukt och frostsprängningar. Förstärkning är ett mer ekonomiskt alternativ än ommurning av hela skorstenen.