Bygganmälan & besiktning vid installation av eldstad

Innan du installerar eller byter eldstad måste du göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Arbetet kan påbörjas när du fått ditt startbesked.

Innan du eldar i din nya eldstad, kamin eller kakelugn ska den besiktigas och godkännas av en behörig sotare (skorstensfejaremästare).

Detta ska din bygganmälan innehålla

  1. Bygganmälan (via kommunens webbtjänst).
  2. Kontrollplan (exempel finns på kommunens hemsida).
  3. Teknisk beskrivning av eldstaden. Denna tillhandahålls av tillverkaren och går att ladda ned på varje leverantörs respektive tillverkare.
  4. En planskiss över bostaden där du markerar var eldstaden ska installeras.

Om installationen även innebär nyinstallation av skorsten ska du även bifoga:

  1. En ritning som visar var genomföringen ska ske.
  2. En kort teknisk beskrivning av projektet.

Vill du ha hjälp med din bygganmälan?

Vi hjälper dig att ta fram de dokument som behövs till din bygganmälan så att du slipper förseningar på grund av ofullständigt underlag. Själva bygganmälan måste du som byggherre alltid göra själv.

Eldstaden ska besiktigas av sotare innan du eldar

När den nya eldstaden är på plats vill man gärna sätta igång och elda direkt, men innan du får ta din nya kamin eller kakelugn i bruk måste den besiktigas och godkännas av en behörig sotare. Det är bra om du bokar in besiktningen i god tid så slipper du vänta onödigt länge innan du kan mysa framför elden.

Kontakta oss om du vill att vi ska rekommendera en sotare som jobbar i ditt område.

Den perfekta eldstaden, kaminen eller kakelugnen för dig

Vi hjälper dig att hitta den eldstad som passar bäst för dig och din bostad, både när det gäller stil och värmekapacitet. Självklart hjälper vi dig även att hitta en bra placering och med installationen.

Relaterade tjänster och produkter

Kakelugnsrenovering

Har du en gammal fin kakelugn som du inte får elda i? Vi renoverar utan att demontera kakelugnen, vilket är både snabbare, mindre stökigt och minskar risken för skador.

Renovera & täta skorstenskanalen

Vill du elda i kamin eller kakelugn måste skorstenskanalerna vara täta. SafeSeal skorstensrenovering genomförs utan att vi behöver ta hål i väggar eller tak. Arbetet utförs från skorstenstoppen, vilket minimerar störningar i bostaden.